Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Premiul Saharov pentru o organizaţie…

Premiul Saharov pentru o organizaţie care apără victimele regimului sovietic

Premiul Parlamentului European pentru libertatea de gandire a fost atribuit organizatiei Memorial, care apara drepturile omului in fostele tari sovietice, a anuntat, joi, la Strasbourg, presedintele PE, Jerzy Buzek. Ceremonia de decernare a premiului va avea loc pe 16 decembrie, la Strasbourg.Premiul este castigat de Liudmila Alekseieva, Oleg Orlov si Serghei Kovalev, in numele organizatiei Memorial si al tuturor aparatorilor drepturilor omului din Rusia. Distinctia este insotita de un cec in valoare de 50 de mii de euro.

„Trebuie sa fim liberi sa ne urmam gandurile, acest lucru fiind esential pentru a ajunge la adevar. Dati-mi voie sa va impartasesc satisfactia mea personala de a putea anunta astazi acest premiu in calitate de presedinte al Parlamentului European si de om care vine de la Solidaritatea si care a vazut Polonia luptand pentru adevar si castigand
libertatea in anii ’80”, a Buzek.

Memorial este o organizatie al carei prim lider a fost Andrei Saharov si care promoveaza drepturile fundamentale in Azerbaidjan, Armenia, Georgia, Tadjikistan, Moldova si Ucraina.

Anul trecut, premiul a fost acordat politic chinez Hu Jia, care s-a consacrat unui spectru amplu de cauze politice, printre care protejarea mediului inconjurator si lupta impotriva HIV/SIDA.

www.euractiv.ro